Domácu zmrzlinu si môžete pripraviť na viacero spôsobov. Záleží to od toho, či obľubujete skôr smotanovú, čokoládovú, alebo čisto ovocnú. Na začiatok si preto vysvetlíme jednotlivé postupy prípravy.
Smotanová zmrzlina
- 200 mililitrov smotany na šľahanie ( čím viac percent, tým lepšie )
- Cca 50 mililitrov mlieka ( prilievajte ho podľa konzistencie )
- 200 gramovcukru ( obyčajný, alebo trstinový )
- 5 – 5 vaječných žĺtkov
- Vanilkový cukor na dochutenie
Mlieko a smotanu najprv spolu prevarte. Do tejto zmesi prilejete žĺtka a všetok cukor. Všetko vlejte späť do hrnca a nechajte chvíľku povariť. Stačí keď vám zmes iba trochu zhustne. Po tom ako túto budúcu zmrzlinu odstavíte zo sporáku, počkajte kým vychladne a vložte do mrazničky na niekoľko hodín.
Čokoládová zmrzlina
- Tri decilitre mlieka
- Deci a pol smotany našľahanie
- Cca 50 gramov cukru
- Cca 100 gramov čokolády
- Dvadsať gramov kakaa v prášku
Mlieko si vlejte do hrnca, prisypte doňho cukor a nechajte ho ohriať. Teraz prichádza na rad kakao a čokoláda. Tieto dve suroviny však nevarte. Počkajte iba do momentu, kedy bude mlieko dostatočne horúce. Všetko odstavte z hrnca a počkajte kým sa čokoláda roztopí. Medzitým si vyšľahajte smotanu, všetko zmiešajte a vložte do mrazničky.
Ovocná zmrzlina
V prípade čisto ovocnej zmrzliny budete potrebovať iba ovocie a limetkovú šťavu. Veľmi chutné je napríklad mango, kiwi, maliny, čučoriedky, černice, alebo marhule. Ovocie si pripravte deň pred tým, ako budete zmrzlinu vyrábať. Zbavte ho šupky a kôstok, nakrájajte na menšie kúsky a vložte do mrazničky. Na druhý deň zmrazené ovocie zmiešajte s limetkovou, alebo citrónovou šťavou, vložte do mixéra a poriadne vyšľahajte. Zmes vložte do mrazničky a je hotovo. ak je na vás čisté ovocie málo sladké, môžete použiť cukor, alebo med. No a aj do tejto zmrzliny môžete pridať vyšľahanú smotanu.