Domácu zmrzlinu si môžete pripraviť na viacero spôsobov. Záleží to od toho, či obľubujete skôr smotanovú, čokoládovú, alebo čisto ovocnú. Na začiatok si preto vysvetlíme jednotlivé postupy prípravy.

jahodová zmrzlina
 
Smotanová zmrzlina

  • 200 mililitrov smotany na šľahanie ( čím viac percent, tým lepšie )
  • Cca 50 mililitrov mlieka ( prilievajte ho podľa konzistencie )
  • 200 gramovcukru ( obyčajný, alebo trstinový )
  • 5 – 5 vaječných žĺtkov
  • Vanilkový cukor na dochutenie

 
Mlieko a smotanu najprv spolu prevarte. Do tejto zmesi prilejete žĺtka a všetok cukor. Všetko vlejte späť do hrnca a nechajte chvíľku povariť. Stačí keď vám zmes iba trochu zhustne. Po tom ako túto budúcu zmrzlinu odstavíte zo sporáku, počkajte kým vychladne a vložte do mrazničky na niekoľko hodín.
 
Čokoládová zmrzlina

  • Tri decilitre mlieka
  • Deci a pol smotany našľahanie
  • Cca 50 gramov cukru
  • Cca 100 gramov čokolády
  • Dvadsať gramov kakaa v prášku

 
Mlieko si vlejte do hrnca, prisypte doňho cukor a nechajte ho ohriať. Teraz prichádza na rad kakao a čokoláda. Tieto dve suroviny však nevarte. Počkajte iba do momentu, kedy bude mlieko dostatočne horúce. Všetko odstavte z hrnca a počkajte kým sa čokoláda roztopí. Medzitým si vyšľahajte smotanu, všetko zmiešajte a vložte do mrazničky.

zmrzkina)
 
Ovocná zmrzlina
V prípade čisto ovocnej zmrzliny budete potrebovať iba ovocie a limetkovú šťavu. Veľmi chutné je napríklad mango, kiwi, maliny, čučoriedky, černice, alebo marhule. Ovocie si pripravte deň pred tým, ako budete zmrzlinu vyrábať. Zbavte ho šupky a kôstok, nakrájajte na menšie kúsky a vložte do mrazničky. Na druhý deň zmrazené ovocie zmiešajte s limetkovou, alebo citrónovou šťavou, vložte do mixéra a poriadne vyšľahajte. Zmes vložte do mrazničky a je hotovo. ak je na vás čisté ovocie málo sladké, môžete použiť cukor, alebo med. No a aj do tejto zmrzliny môžete pridať vyšľahanú smotanu.